Klímatisztítás

A klíma hőcserélője hűtés üzemmódban jelentősen lehül a környezetéhez képest. A rajta keresztül áramló levegő nedvességtartalma a felületén kicsapódik és kondenzvíz formájában a készülékből vagy gravitációs úton kicsepeg vagy szivattyú segítségével eltávozik. Ennek következtében a készülék hőcserélőjén beszívott levegőben található kosz, vírus, baktérium, gomba megtelepedhet, kellemetlen szagot árasztva működés közben. Ezek eltávolítása a karbantartás fő feladata különféle vegyszeres kezelés és mechanikai tisztítással kombinálva. Ennek eredményeképp a készülékünk friss levegőt fog kifújni magából. A karbantartások és a tisztítások elhanyagolása esetén a készülékünk hatásfoka jelentősen romlik, növekszik az áramfelvétele is és csökken az élettartama is. Nem utolsó szempont egészségünk védelme is, hiszen senkinek sem tesz jót a penészes, baktériumos büdös levegő belélegzése.

A klímatisztítás gyakorisága függ a levegő minőségétől, a helységben végzett tevékenységtől, és attól, hogy mennyit és hogyan használják. Legalább évente kétszer (tavasszal és ősszel), érdemes kitisztíttatni a készüléket, ha egész télen fűtésre is használják akkor javasolt a fűtési szezon közepe fele is egy takarítás és egy gép ellenőrzés. Mellesleg a garancia feltétele is a rendszeres tisztítás, így biztosítható a gép jó hatásfokú müködése és maximális élettartama

Szakszerű klíma tisztítás

A fent említett természetes koszolódást az alábbi eljárással szüntethetjük meg:
Szemrevételezéssel megállapítható, hogy a készülék milyen állapotban van. A koszolódás mértéke nagymértékben függ a helytől ahol használják, illetve az időtől, hogy hány órában használják, illetve háziállat vagy dohányzás plusz tényezőként szerepelnek-e. Alaptakarítás keretén belül egy kombinált hatású, fertőtlenítő- szagtalanító, zsíroldó készítménnyel a teljes hőcserélő felülete lefújásra kerül, valamint a rátapadt szennyeződések mechanikai tisztítással eltávolításra kerülnek. A készülék burkolata valamint porszűrője szintén ezen a folyamaton esik át. A készülék burkolatának valamint szűrőjének megszárítását követően újra összeszerelésre kerül a készülék. Ekkor javasolt egy 10-15 percen keresztül hűtés üzemmódban járatni a klímát, hogy a páralecsapódás következtében lemosódjon a hőcserélő felületéről a tisztítószer és a feloldódott szennyeződés.

Amennyiben az általános tisztítás nem elegendő, mert a ventillátor lapátján (mókuskerék) nagy a kosz lerakódás illetve a penész jelenléte, fokozottabb tisztításra van szükség. Ekkor a beltéri egységet nagyon szétbontva kiemelésre kerül a mókuskerék a motorral- ha szükséges-, majd a burkolati részek belseje és a ventillátor lapát erős vegyszeres tisztításon és súroláson esik át. Ezt jól szemléltetve megtekinthetik videónkban is, ahol jól látható egy 3 éves berendezés ventillátora tisztítás közben. Ha egy ilyen berendezés nem a megfelelő mértékű takarításon esik át, nem érjük el a kívánt hatást, készülékünk rövidesen ismét kellemetlen szagot fog árasztani. "
Beltéri egység szűrője

tisztítás előtt

tisztítás utánPenészes ventillátor lapát

tisztítás előtt

tisztítás utánKültéri egység

tisztítás előtt

tisztítás után