Páramentesítés

A páramentesítőkről és azok fontosságáról a mindennapi használatban és a különleges felhasználási területeken

párás ablaküveg

Napjainkban a korszerű nyílászáróknak köszönhetően az épületeink és különösen az otthonaink rendkívül jó energiahatékonysággal működnek, rengeteg hő elpazarlásától és annak költségeitől kímélve meg bennünket. Ezzel azonban egyidejűleg egy igen nagy hátrányával is szembesülünk a jól záródó és ezáltal szellőzésmentes lakásoknak. Ez pedig nem más, mint a levegőben felhalmozódó pára. Hogy honnan is kerül be a lakásunkba? Sehonnan. Mi magunk „gyártjuk” otthoni tevékenységeink gyakorlásával. A folyamat igen csak egyszerű: A hideg idő beköszöntével a bukóra vagy teljesen kinyitott ajtók és ablakok nagyjából becsukásra kerülnek, hiszen sok esetben a hűvös reggelek és az éjszakák miatt már sokan fűtünk. Ki így, ki úgy, ez itt nem is lényeg. Mivel nem az utcákat szeretnénk fűteni, így mindent becsukunk, hiszen odakint hideg van. Ettől függetlenül az életünk nem áll meg, főzünk, lélegzünk, zuhanyzunk, hajat szárítunk, mosunk, teregetünk. Ezekből a tevékenyégekből jelentős mennyiségű nedvesség szabadul fel és kerül a levegőbe. Egy nagyobb adag ruha kiteregetésével a ruhákból elpárolgó víz menniysége 3-5 L- is lehet, mely a csukott nyílászárók miatt nem jut ki a szabadba. Mindezek mellet főzünk, sütünk, mosogatunk, fürdünk etc. amik szintén jelentős mennyiségű páraképzéssel járó cselekvések. És itt kezdődik el gyakorlatilag minden. Sokan tapasztalhatják, hogy a téli időszakban az ablaküvegek alján, pár centi vastagságban „ül” a pára, és sok esetben le is csepeg. Ezek az ún. hőhidak, melyek a környezetüknél jelentősen hidegebbek, így a pára egy része kicsapódik.

Ennek egészségügyi kockázata pedig a penészedés megejelenésével indul el. Főleg akik asztmásak vagy arra hajlamosak, kisgyermekek, idősek, illetve betegek számára ez komoly veszélyforrás, de az egészséges embereknek sem tesz jót. Továbbá az otthonunkban eltöltött idő komfortérzete is jelentősen leromlik, hiszen egy párás levegőjű lakásban ruháink is nyirkosak lesznek, penészedhetünk, kellemetlen a levegővétel és gyakorlatilag olyan, mint ha egy üvegbúra alatt lennénk nyáron. Sok módszer van a gyakori szellőztetésen kívül, amikkel többé- kevésbé hatékonyan lehet próbálkozni a helyzet megszüntetésének érdekében.

Lássuk, melyek ezek:

1, Hipermarketekben kapható tablettás vagy granulátumos páramentesítők.

granulátmos párátlanító

Ezek gyakorlatilag olyan agyagokkal vannak feltöltve, melyek kémialiag képesek megkötni a környezetükben lévő vizet. Ezeket un. higroszkópos, azaz „vízkedvelő” anyagoknak nevezzük. Gyakorlatban ez a Nátrium- hidroxid, és a Kálcium- klorid. Ezek az anyagok a nedvesség hatására elfolyósodnak és az alattuk elhelyezett tartályban gyűlnek össze, melyet ha megtelt, ki önthetünk. Ez több szempontból sem hasznos. Az egyik, hogy ezek az anyagok kémiai vegyszerek, erősen maró, lúgos hatással. Kisgyermekek beleihatnak, magukra boríthatják, szembe kerülhet és kész is a baj, mondanom sem kell. Továbbá igen drágák és elég rossz hatásfokkal működnek, hiszen a természetes légáramlás segítségével végzik dolgukat. Amint a megkötő anyag elfogy, a páramentesítés megáll.


2, Peltier- elemmel működő párátlanítók:

peltier elemes párátlanító

Ezek minimális hűtés felhasználásával egy peltier-elemnek nevezett kis lapka segítségével próbáljkák a levegőből kicsapni a párát. Lényegében egy vékony elektornikai lapka az egyenáram hatására az egyik oldalán hül, a másik oldalán a leadott hőtől melegszik. Ezt egy – egy bordás hőcserélővel és egy- egy ventillátor közbeiktatásával teszik hatékonybbá. Ezek már hatékonyabban gyűjtik össze a párát, de csak napi 1-2 litert képesek megkötni. Előnyük, hogy minimális a fogyasztásuk, kis helyen elférnek, nem tartalmaznak vegyi anyagokat, viszont még mindig nem igazán hatékonyak.


3, Hűtőkört tartalmazó kompresszoros párátlanítók:

kompresszoros párátlanító

Ezek gyakorlatilag egy 50-60 centis kis dobozkából, egy kompresszorból és hűtőköri elemekből álló szerkezetek, hasonlóan mint egy háztartási hűtőgép. Működési elve pedig annyi, hogy az elpárologtatóba kerülő folyadék állapotú hűtőközeg elpárolog a csövekben és hőt von el a környezetétől tehát lehül, így a rajta átáramló levegőből a pára azon kicsapódik és a gép aljában összegyűlik az erre alkalmazott rároló edényben. Ha ez megtelik a gépek többsége jelzi és ki is kapcsol, hogy ne follyon ki belőle. Közvetlenül mögötte pedig a kondenzátor van ahol a rendszerben keletkező hőt a hűtőközeg- gőz leadja, valamint itt történik a gáz újra cseppfolyósítása. Ennek eredményeképp nagy mennyiségű levegőt áramoltathatunk át a készüléken, nagyon jó hatásfokon, miközben a szoba levegője nem hül tövább. Ezek a készülékek napi 10-20 liter nedvességet is képesek összegyűjteni.(típusfüggő) A korszerübb berendezéseken lehetőség van közvetlenül lefolyóba kötni őket (pl pincében történő alkalmazás esetén) illetve magunk állíthatjuk be a kívánt páratartalom százalékos értékét is, melyet a gép folyamatosan figyel és ki- be kapcsolja azt amikor szükséges. Hátrányuk, hogy minimális hanggal járnak, picit nagyobb a fogyasztásuk és némi képp drágábbak mint a korábban említettek, cserébe nagyon hatékonyak. Egy jól megválasztoptt készülékkel nem lesz jelentős villanyszámlánk sem, megszünik a penész, javul a komfortérzetünk, kellemes páraviszonyok mellett a ruhák is hamarabb megszáradnak otthonunkban, meg szűnik az „üvegbúra hatás”. Mi az alábbi készülékekkel, széles választékkal, segítünk kellemesebbé, komfortosabbá és egészségesebbé tenni az Ön otthonát is.Páramentesítő készülékek


HTW páramentesítő HTW GAMA PORTABLE X10 páramentesítő (16 liter)

61.900,-Ft

HTW X10 páramentesítő

A HTW X10 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 29-44m2, kapacitás: 16 l / nap, víztartály: 3l, teljesítmény: 430W

HTW split klíma HTW GAMA PORTABLE X10 páramentesítő (20 liter)

64.900,-Ft

HTW X10 páramentesítő

A HTW X10 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 37-52m2, kapacitás: 20 l / nap, víztartály: 3l, teljesítmény: 440W

HTW split klíma HTW GAMA PORTABLE X11 páramentesítő (30 liter)

81.900,-Ft

HTW X11 páramentesítő

A HTW X11 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 58-73m2, kapacitás: 30 l / nap, víztartály: 3l, teljesítmény: 550W
HTW split klíma HTW GAMA PORTABLE X11 páramentesítő (50 liter)

91.900,-Ft

HTW X11 páramentesítő

A HTW X11 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 101-116m2, kapacitás: 50 l / nap, víztartály: 6l, teljesítmény: 850W

HTW páramentesítő HTW GAMA PORTABLE X12 páramentesítő (12 liter)

47.900,-Ft

HTW X12 páramentesítő

A HTW X12 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 20-35m2, kapacitás: 12 l / nap, víztartály: 2,1l, teljesítmény: 250W

HTW páramentesítő HTW GAMA PORTABLE X9 páramentesítő (10 liter)

45.900,-Ft

HTW X9 páramentesítő

A HTW X9 páramentesítőt, amelyet a páratartalom szabályozására terveztek, csökkenti a helyiség relatív páratartalmát a levegőben való felesleges vízgőz eltávolítása által.

Javasolt helység mérete: 16-31m2, kapacitás: 10 l / nap, víztartály: 2,1l, teljesítmény: 200W
Hívjon most: +36 70 620-5474, vagy kérjen visszahívást: